The Army

Captain Jack’s Army från Linköping blandar keltisk punkrock med svenska influenser i en högenergisk jämfotahoppande scenshow.

De började 2011 som ett coverband till Dropkick Murphy’s och Flogging Molly men har sedan dess blandat in mer eget material i repertoaren. Captain Jack’s Army har en trogen fanbase och lockar lätt besökare som är trogna eller intresserade av genren.

Musik: Keltisk punkrock med influenser från alla möjliga håll

Facebook: 3026 följare

Spotify: 3000 lyssningar i månaden

Från This is Hultsfred: “Den där strävan efter att få publiken att känna sig speciell, att få skrika ut sin glädje, att få bli så hög på musik att de lämnar byggnaden i ett rent euforiskt tillstånd.. Den är inte bara beundransvärd, den är i närmast heroisk. När det blir tydligt att Captain Jack’s Armys fokus inte ligger på att de själva ska framstå som världens bästa band, utan enbart på att publiken ska gå därifrån med ett leende på läpparna, det är då det blir smärtsamt uppenbart att bandet gjort sig förtjänt av titeln världens bästa liveband - som nu ska göra This is Hultsfred till världens bästa festival.”

År 2011 gick nuvarande sångaren Pär Palm ihop med 4 vänner som alla då var aktiva i andra band och skapade vad som skulle bli början på Captain Jack’s Army. De längtade alla efter att ha ett band “vid sidan av” - ett band utan krav förutom att det skulle vara kul. Gemensam nämnare var att de gillade banden Flogging Molly och Dropkick Murphy’s och därför blev Captain Jack’s Army också till en början ett rent tributeband. För många gitarrister i bandet och avsaknad av några essentiella instrument gjorde så att en av gitarristerna konverterade till banjospelare. Via en gemensam bekant hittade de basisten Andy Pettersson och ett slumpmässigt möte på en pub ledde till kontakt med violinisten Alexandra Ekelöf som precis flyttat till Linköping från Stockholm. Bandet växte och hade sin premiärspelning i mars 2011 i Norrköping. Rätt så snart kände bandmedlemmarna att det nya bandet tog mer tid och gav mer glädje än deras övriga band så det blev ett skifte i fokus och Captain Jack’s Army gick från ett kul band “vid sidan av” till medlemmarnas främsta satsning. År 2013 släppte bandet sin första singel, One for all, ett gensvar på att vänner och bekanta tragiskt gått bort. En EP och tre singlar ytterligare gick bandet mer åt att skriva på svenska, särskilt efter att år 2014 ha blivit tillfrågad att skriva en hyllningslåt till LHC (Linköpings Hockey Club) som skulle spelas vid varje match på arenan. 5 år senare är låten ‘Drömmar gror vid Stångebro’ fortfarande starkt förknippad med Linköping och LHC med över en halv miljon lyssningar på Spotify. Under 2017 släpptes 3 singlar på svenska - Båten, Timmen och Julen. År 2019 är det äntligen dags för nya släpp. Nu 4 singlar på engelska som sedan kommer bakas ihop till en EP. Först ut, “Dance Together”, release den 14e juni, en låt där bandet hittat influenser i ska, och även kommer bjuda på en dansant musikvideo under sommaren. De tre resterande: “Insane”, “Say My Name” och “Sail Away (with me)” släpps portionerat ut under året. Ett genomgående tema i låtarna är att inte oroa sig så mycket över morgondagen utan att njuta av livet och ha kul. Ett tema som också går igen i bandets live-framträdanden.

Pär “Papa” Palm: sång / akustisk gitarr

Alexandra Ekelöf: fiol

Andy Pettersson: bas

Ariel Sanga: gitarr / akustisk gitarr

Johan Nilsson: mandolin / banjo

Linda Davidsson: gitarr / dragspel / flöjt / trumpet

Johan Månsson: trummor

Kuriosa: I flera år har Captain Jack’s Army blivit inbjudna att spela under firandet av St: Patricks på puben Horse & Hound i Linköping. Och i flera år har baren vittnat om att ölen tagit slut innan kvällen var över.